Ken je deze vijf unieke instrumenten?

Er zijn duizenden muziekinstrumenten, allen met een uniek geluid en een eigen benaming. Sommige zijn ontzettend bekend en hoor je dagelijks terug op MTV. Andere instrumenten worden alleen in een uithoek van de wereld gebruikt en zal je in het westen niet zomaar tegenkomen. En weer andere waren vroeger enorm populair, maar zijn nu nagenoeg in totale onbruik geraakt. Ken jij deze vijf bijzondere instrumenten al?

Glockenspiel

Een slaginstrument dat vaak met de xylofoon verward wordt. Het glockenspiel heeft echter een andere klankkleur, omdat de plaatjes die het geluid produceren van metaal gemaakt zijn. Het instrument wordt met de hand bespeeld of aangeslagen met kleine kloppertjes. Veel grotere glockenspiels zijn van een zwaar houten frame voorzien, mobiele varianten worden vaak opgehangen in een lichtmetalen frame. Er bestaan ook kleine goedkope speelgoeduitvoeringen van dit instrument.

Fagot

De fagot is een houtblazer, een instrument dat zijn kenmerkende geluid kan produceren door weerkaatsing van de trillingen in zijn houten buis. Dat wil niet zeggen dat het instrument volledig uit hout bestaat, want de fagot heeft namelijk metalen kleppen. Het instrument is conisch uitgeboord en heeft daardoor een uniek, laag geluid. De beste modellen worden gemaakt van esdoornhout. Als je fagot wilt leren spelen kan je beginnen met een goedkoper model van kunststof te kopen en daarop te oefenen. Het geluid van dit houten instrument is te horen in ensembles, in symfonieorkesten en in harmonieorkesten.

Trombone

Dit is een klassiek koperen blaasinstrument dat je ongetwijfeld kent van een muziekposter van BGA.nl of van televisie. De trombone bestaat uit een lange hoorn met een brede mond en een coulisse, een buis die uitgeschoven wordt om de toonhoogte van het instrument te veranderen. De trombonist blaast op het mondstuk om geluid te produceren. Sommige trombones hebben een paar ventielen die ingedrukt kunnen worden om verschillende noten te spelen. Er zijn verschillende typen trombones die elk een eigen toepassing hebben. Dit instrument komen we vaak tegen bij klassieke orkesten, in jazzbands en binnen het R&B muziekgenre.

Bugel

De bugel is een eenvoudig koperen instrument dat meestal geen ventielen heeft. De verschillende tonen die de bugel kan voortbrengen moeten dus geproduceerd worden door de speler van het instrument. Van oorsprong was de bugel waarschijnlijk niet zozeer een muziekinstrument, maar meer bedoeld om te seinen. De Romeinen gebruikten al koperen instrumenten die op de bugel leken en die bedoeld waren om de troepen te coördineren. Het instrument is tevens bekend omdat het in gebruik is in het Amerikaanse leger en bij de scouting. Tegenwoordig wordt de bugel gespeeld op de Dam voorafgaand aan de twee minuten stilte tijdens de Nationale Dodenherdenking.

Harmonium

Het harmonium (in het Engels reed organ genoemd) is een instrument dat uiterlijk wel wat weg heeft van een piano. Wat de werking betreft lijkt het harmonium meer op een mondharmonica (vandaar de naam) of op een accordeon. Het instrument produceert geluid doordat er lucht langs een serie metalen plaatjes wordt geleid. Elk plaatje heeft een aparte lengte en levert daarmee een andere toon op. Het harmonium was vooral in de 19e eeuw erg populair en is nog steeds te horen in kerkelijke liederen en in volksmuziek.