Vijf old school hiphop nummers die je moet luisteren

Hiphop is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het moderne muzieklandschap, maar dat was veertig jaar terug wel anders. Kijk met ons terug hoe hiphop de wereld heeft veranderd door deze top vijf meest invloedrijke hiphop nummers aller tijden door te nemen.

1. Grandmaster Flash & The Furious Five, The Message

Een van de meest herkenbare nummers ooit gecreëerd in een tijd dat hiphop nog over alledaagse maatschappelijke problemen ging. Ze zijn nog steeds live te bekijken, Grandmaster Flash en The Furious Five bieden hun visie op het leven in de ghetto en de problemen die ten grondslag liggen aan hun erbarmelijke omstandigheden. Het nummer biedt zeven minuten aan pure visie.

2. Nas, N.Y. State of Mind

Een van JD premier’s meest legendarische producties, Nas neemt zijn luisteraars mee op een 5 minuten durende trip door New York waarin hij haarscherp aankaart wat er de big apple zo bijzonder maakt, maar dan niet de redenen die de luisteraar al kent van film en tv. Nas heeft het over kleine kinderen die op de straathoek staan, en je neersteken voor een aalmoes. De flow die Nas biedt in dit nummer is maar aan een klein groetje rappers besteed.

3. Dr. Dre & Snoop Dogg , “Nuthin’ But A “G” Thang”

Dr Dre’s entree als solo artiest na het debuut van de artiest in NWA was bijzonder lucratief en succesvol. Zozeer zelfs dat de metaforische dokter een naamsbekendheid heeft die gelijk is aan modemerken en verkopers van fastfood. Maar beter dan het eerste album: “The Chronic”zal het nooit meer worden voor Dre. Snoop dogg’s medewerking op deze track maakt het tot een van de meest iconische westkust nummers ooit geschreven in het genre.

4. JAY-Z , “Hard Knock Life (Ghetto Anthem)”

Een slimme adaptatie van een deuntje van de immens populair broadway musical “Anne” laat zien dat JAY-Z niet alleen een goede freestyler is maar dat hij op weg is naar superster status. Het is dan ook bijzonder passend dat dit nummer de rapper’s carriere flink in de lift gooide.

5. The Notorious B.I.G., “Juicy” & 2Pac , “Dear Mama”

Niet een gedeelde plaats maar we kunnen natuurlijk geen kant kiezen tussen de westcoast en de east coast. Waar Tupac gedreven wordt door een immens talent om sociale kritiek op de samenleving waar hij in woont te leveren, gaat het Biggie meer om het showcasen van een new york flow die rapper nog jaren proberen te evenaren, en waar hij ze altijd een aantal stappen voor is. Daarom kiezen wij het best flowende nummer van Biggie, en het nummer van Tupac waarvan de tekst bij ons altijd een snaar raakt.

Tot slot

De wereld van hiphop is door de jaren heen veel veranderd, dit komt mede door de invloed van de bovenstaande nummers van baanbrekende artiesten. Zat jouw favoriet er ook tussen?

Next article

De beste popmuziek aller tijden