De meest invloedrijke muziekstukken

In dit artikel kijken we naar de top 5 meest invloedrijke muziek aller tijden. We hebben deZe 5 stukken geselecteerd op de invloed die ze op onze hedendaagse cultuur hebben gehad.

1. Wagner: Tristan und Isolde (1859)

Met deze symfonie laat Wagner zien dat hij de visie heeft om muziek voor altijd te veranderen. Wagner reikt naar de middeleeuwen voor inspiratie en Tristan heeft zelfs nog invloed op moderne bands.

2. Beethoven: Symphony No. 9 (1823)

De enige componist die twee keer op de lijst staat. Beethoven heeft zo veel invloed gehad op moderne en klassieke componisten dat dit niemand zal verbazen, de negende breekt weer alle regels en biedt de eerste symphonie van beethoven met solo’s en refreinen.

3. Berlioz: Symphonie fantastique (1830)

Nog een symfonie die regels brak en een alle componisten erna inspirerden. Berlioz, eeuwig eigengereid en een romanticus schreef op zijn zesentwintigste deze symfonie over een jonge muzikant die zichzelf met opium vergiftigt. Gespeeld door een enorm orkest zoals we Berlioz kennen.

4. Beethoven: Symphony No. 3, Eroica (1804)

Er wordt wel eens gezegd over de derde symphonie dat deze de grootste, enkelvoudige stap gezet door een componist is in de geschiedenis van muziek. Dit zegt genoeg, maar ook is er het feit dat de derde symfonie de jonge componist op de kaart zet.

5. Monteverdi: L’Orfeo (1607)

Meer door geluk dan door wijsheid is het dat Monteverdi zijn eerste twee stukken gebaseerd op de griekse componist Orpheus schreef. Een vroege invloed in de opera en het eerste echte meesterwerk in de opera heeft Monteverdi een blijvende invloed op de opera.

Previous article

Het ontstaan van hip-hop