Hoe men algoritmes gebruikt om het meest vattende deuntje te ontwerpen

Het is een wetenschap om muziek prettig te laten klinken die wetenschap is inmiddels door algoritmes tot ware kunst verheven. In dit artikel kijken we naar hoe de algoritmes dit doen.

Een algoritme wat voorspelt wat voor muziek mensen leuk vinden? Klinkt als science fiction, maar het bestaat dus echt. EMI, wat staat voor Experiments in Musical Intelligence, biedt wetenschappers een nieuw systeem waarmee zij muziek kunnen analyseren en generaliseren. De muziek die al geschreven is door ene persoon wordt nagebootst en nieuwe nummers worden hiermee gemaakt.

De resultaten zijn betrouwbaar en overtuigend genoeg om menselijke luisteraars te overtuigen dat de muziek is gemaakt door menselijke componisten.

Ook bestaan er systemen die zangers automatisch bijstaan als band. De instrumenten kiezen dan zelf hun akkoorden en iemand kan zo een complete song “schrijven”. De stap om met een AI assistent volledige ummers te verzinnen is dan ook niet zo groot.

De muziek tekst wordt geselecteerd door woorden op bepaalde intonatie en ritmes te selecteren, bijvoorbeeld door te kijken hoe deze woorden in andere popnummers wordt gebruikt. ok zijn er systemen die dit helemaal zelf doen door een aantal voorspellende regels te gebruiken op basis van de ritmes en rijmschema’s die vaak in popmuziek te vinden zijn.