Muziek maken met een laptop of pc

Tegenwoordig is het maken van muziek op een laptop of een pc eerder regel dan uitzondering. Dat is niet zo verwonderlijk, want ook voor mensen die niet in staat zijn een muziekinstrument te bespelen is het op deze manier mogelijk om prachtige muziek te componeren. Er zijn echter een aantal zaken waarmee je rekening dient te houden voordat je hiermee aan de slag gaat. Lees daarom dit artikel aandachtig door zodat je weet wat je zoal nodig hebt voor het maken van muziek op de computer.

Essentiële hardware

Om te beginnen heb je een laptop of een pc nodig. Een handige refurbished macbook pro 15 is bijvoorbeeld heel geschikt om mee te starten. Daarnaast heb je fatsoenlijke luidsprekers nodig om degelijk geluid uit je computer te kunnen krijgen. De kwaliteit van de speakers die standaard in een laptop of computer zitten varieert nogal en is vaak niet afdoende.

Zorg bovendien voor voldoende schijfruimte op je laptop of pc zodat je jouw audioprojecten daadwerkelijk kunt opslaan. Wees erop bedacht dat één audioproject al snel enkele gigabytes in beslag neemt. Daarnaast moet je rekening houden met de processorsnelheid en het interne geheugen van de computer. De processorsnelheid hangt namelijk samen met de laadsnelheid van je laptop of pc. Zorg daarom voor een dual- of multicore processor en ten minste 2 gigabytes aan intern geheugen.

Benodigde randapparatuur

Zeker wanneer je wat professioneler aan de slag wilt gaan is een speciale geluidskaart in je pc of laptop ten zeerste aan te raden. Indien je jouw muziekinstrumenten zoals een microfoon of gitaar wilt kunnen aansluiten op je computer, kun je niet zonder zo’n speciale audio-interface. Een dergelijke losse geluidskaart is sowieso aan te bevelen, want deze zorgt voor een geluidskwaliteit die aanzienlijk beter is dan die van de standaard geluidchip in je computer.

Wanneer je specifieke noten en partijen wilt kunnen inspelen is een midi-keyboard ook erg handig. Deze midi-keyboard kun je door middel van een usb-kabel direct aansluiten op je computer. Zo kun je heel handig muziekstukken (in)spelen die vervolgens in je muzieksoftware omgezet zullen worden naar digitale data en noten.

Muzieksoftware

De benodigde muzieksoftware wordt ook wel ‘digital audio workstation’ (DAW) of ‘sequencer’ genoemd. Er zijn tegenwoordig enorm veel verschillende DAW-programma’s verkrijgbaar voor zowel de Mac als de pc. Wanneer je een Mac gebruikt ben je enigszins in het voordeel, gezien nieuwe Mac’s momenteel standaard geleverd worden met een programma dat GarageBand genoemd wordt. Dit is een kwalitatief goed programma waarmee het mogelijk is zelf muziek te componeren op je computer.

Het voordeel van pc’s daarentegen is dat er een aantal zeer betaalbare DAW-programma’s beschikbaar zijn, waaronder Magix Music Maker, Steinberg Cubase, Cakewalk Sonar en Avid ProTools. Dit soort software heeft vaak ook een gratis trial versie, waarmee je het programma als gebruiker een aantal weken kosteloos kunt uitproberen. Dit raden we jou dan ook ten zeerste aan om te doen alvorens je de software aanschaft. De ene software is immers de andere niet en het is belangrijk om de software te gebruiken die goed past bij jouw eisen en wensen.